dimosofoulis@yahoo.gr

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2008

...ουδέν σχόλιο!

Διαβάζω στο "Πρώτο Θέμα" (http://www.protothema.gr/content.php?id=10687) και αντιγράφω:
(οι υπογραμμίσεις είναι δικές μας)

O Σαντάμ, τα πετρέλαια και οι εταιρίες
20 Ιουνίου 2008, 15:20
του Χάρη Μπότσαρη
Ολοένα και πιο φανεροί γίνονται οι λόγοι που οδήγησαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του Ιράκ, παρά τις δικαιολογίες και τα ψέματα που προηγήθηκαν της εισβολής και την αναγκαστική συμμετοχή πολλών χωρών στη σύγκρουση χωρίς νομιμοποίηση από τον ΟΗΕ.
Τέσσερις δυτικές εταιρείες πετρελαίων βρίσκονται στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για να υπογράψουν συμβάσεις και να επιστρέψουν στο Ιράκ, 36 χρόνια μετά την αποπομπή τους με τις εθνικοποιήσεις των πετρελαίων από τον Σαντάμ Χουσείν.
Πρόκειται για τις Exxon Mobil, Shell, Total-BP που υπήρξαν συνέταιροι της Ιρακινής Εταιρείας Πετρελαίων, τη Chevron και έναν αριθμό μικρότερων εταιρειών που συζητούν με το υπουργείο Πετρελαίων του Ιράκ για συμβάσεις εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων χωρίς διαγωνισμό.
Οι συμφωνίες αναμένεται να ανακοινωθούν στις 30 Ιουνίου και ακολούθως θα εγκατασταθεί το πλαίσιο της πρώτης εμπορικής εκμετάλλευσης στο Ιράκ από την εποχή της αμερικανικής εισβολής.
Η χωρίς διαγωνισμό διαδικασία είναι ασυνήθης για τη βιομηχανία πετρελαίων και οι προσφορές υπερισχύουν άλλων περίπου 40 ενδιαφερομένων, ανάμεσά τους εταιρείες από Ρωσία, Κίνα και Ινδία.
Οι συμβάσεις θα δώσουν δικαίωμα εκμετάλλευσης για το μικρό χρονικό διάστημα ενός - δύο ετών, αλλά θα προετοιμάσουν όρους για μελλοντικούς διαγωνισμούς στο Ιράκ που είναι η χώρα της ελπίδας για μεγάλης κλίμακας αύξηση της παραγωγής του πετρελαίου.
Αραβικοί κύκλοι αλλά και αρκετοί στις ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι οι Αμερικανοί κατέκτησαν το Ιράκ για τις σημερινές και τις μελλοντικές συμφωνίες των πετρελαίων, σε πείσμα των δηλώσεων της διοίκησης Μπους για την τρομοκρατία.
Ο ρόλος της Ουάσιγκτον στις συμφωνίες δεν είναι τελείως ορατός όμως οι σύμβουλοι του Ιρακινού υπουργείου Πετρελαίου είναι Αμερικανοί.
Η τιμή του βαρελιού αγγίζει τα 140 δολάρια και οι βαρόνοι μπαίνουν σε νέα παιχνίδια στο Ιράκ, καθώς κυβερνήσεις όπως της Βολιβίας και της Βενεζουέλας εθνικοποιούν τις βιομηχανίες πετρελαίων τους ζητώντας μεγαλύτερα μερίδια και περισσότερα κέρδη, ενώ ταυτόχρονα η Ρωσία και το Καζακστάν εξαναγκάζουν τις μεγάλες εταιρείες να επαναδιαπραγματευτούν τις υπάρχουσες συμβάσεις.
…………
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδιώκει να εμφανιστεί ως σωτήρας γιατί με την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής θα μειωθούν οι διεθνείς τιμές.
Η Βαγδάτη δήλωσε ότι διάλεξε τις συγκεκριμένες εταιρείες επειδή συμβούλευαν δωρεάν το υπουργείο Πετρελαίων επί διετία και επειδή διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνολογία.
…………..
Φυσικά με τις σημερινές τιμές οι εταιρείες θα αποκομίσουν τεράστια κέρδη και άλλωστε δεν θα πληρώνουν μετρητά στη Βαγδάτη καθώς θα την αποπληρώνουν με πετρέλαιο.
…………….
Όλο το παιχνίδι των Αμερικανών με τις εκλεκτές τους εταιρείες πετρελαίων το παίζει ο πρώην πρέσβης ΗΠΑ στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.
Ο κ. Ρις που κουμαντάρει τα πράγματα από την πρεσβεία της Βαγδάτης, δίνει τις εντολές στην κυβέρνηση που εγκατέστησαν οι ΗΠΑ για να νομιμοποιείται η παρουσία των εταιρειών και να περάσει το Ιρακινό πετρέλαιο εκεί που έχει αποφασιστεί.
«Η χωρίς διαγωνισμό διαδικασία είναι μια γέφυρα για να έλθει μοντέρνα τεχνολογία στα κοιτάσματα πριν από την πετρελαϊκή νομοθεσία στη χώρα, ως συνέχεια και της δωρεάν δουλειάς που προηγήθηκε», δηλώνει απροκάλυπτα ο πρώην πρέσβης που στις μέρες του η πρεσβεία της Αθήνας είχε χτυπηθεί με ρουκέτα.
Ακόμη πιο αποκαλυπτικός είναι ο πρώην επικεφαλής της Exxon Λι Ρέϊμοντ που δηλώνει:«Υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου στο Ιράκ και η Exxon είναι και πάλι στο κονσόρτσιουμ των τεσσάρων εταιρειών που θα τα εκμεταλλευτούν.
Αυτές οι τέσσερις εταιρείες είχαν πάντα το πετρέλαιο του Ιράκ και ο Σαντάμ Χουσείν μας πέταξε έξω».

....ουδέν σχόλιο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: