dimosofoulis@yahoo.gr

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

Διάβασα: Dr Jan - Uwe Rogge, Τα παιδιά χρειάζονται όρια - τα έχουν ανάγκη


  Η οριοθέτηση του χωροχρονικού, κοινωνικού, συναισθηματικού και ψυχολογικού πλαισίου μέσα στο οποίο αναπτύσσονται τα παιδιά είναι το ζητούμενο για γονείς και παιδαγωγούς.
   Ο Jan Uwe Rogge καταδεικνύει την ανάγκη ύπαρξης των ορίων και πώς λειτουργούν. Θέτω όρια δε σημαίνει περιορίζω και θεσμοθετώ ένα ασφυκτικό κανονιστικό πλαίσιο δράσης. 
Τα όρια είναι ο διαπραγματεύσιμος "χώρος"  μέσα στον οποίο θα λειτουργήσει η παιδαγωγική ή η οικογενειακή σχέση. Δεν είναι άκαμπτα, χαρακτηρίζονται από διαρκή διαπραγμάτευση και επανοριοθέτηση. Δεν ορίζονται μονομερώς και δεν αφορούν μόνο στα παιδιά. Παρέχουν ασφάλεια και εμπιστοσύνη, αποτελούν σημείο προσανατολισμού.
   Το βιβλίο, best seller στις γερμανόφωνες χώρες, επιχειρεί, μέσα από εκατοντάδες παραδείγματα, να μας δείξει τον τρόπο λειτουργίας των ορίων. Δε δίνει "συνταγές ανατροφής", είναι αφορμή για ατομική αναζήτηση και διαλογισμό. Η ανάγνωσή του, χωρίς να είναι πάντα εύκολη, κυλά ευχάριστα. Τελειώνοντάς το όμως δεν μπορώ να πω ότι με κάλυψε πλήρως. Μια σειρά από ερωτήματά μου εξακολουθούν να είναι αναπάντητα...
Υ.Γ.: Ενδιαφέρουσα και χρήσιμη  η βιβλιογραφία των παραπομπών.

Rogge Jan - Uwe, Τα παιδιά χρειάζονται όρια - τα έχουν ανάγκη
Εκδόσεις: Θυμάρι